MÖJA BIO

På Möjas unika dansbana arrangeras många olika evenemang under året. Bion är en av verksamheterna som drivs året om genom den lokala föreningen Möja Kulturella Ungdomsrörelse, MKU, men med hjälp av många ideella krafter. Här får biopubliken, tack vare digital teknik, njuta av filmvisning med högsta kvalité på både ljud och bild.

Under sommarsäsongen visas cirka ett tjugotal filmer och under höst, vinter och vår cirka två filmer i månaden. Det krävs en hel del arbete för att allt ska fungera – filmerna laddas ned digitalt på hårddisk, affischering sker i tidningar, på anslagstavlor och på webb, godis och dricka köps in, mörkläggningsskivor sätts upp, stolar med dynor plockas fram, och till sist men inte minst ska filmen köras i den digitala filmprojektorn som kräver stor teknisk kunskap. Förutom maskinisten finns också personer på plats i biljettluckan och efter föreställningen sopar popcorn från golvet. Styrelsen i MKU är mycket tacksam för allt ideellt arbete som läggs ned. Utan alla volontärer skulle inte bion finnas.

Historia

När Möja dansbana byggdes i mitten av 1940-talet utrustades lokalen med maskinrum och projektor för visning av 35-millimetersfilm. Filmvisningarna upphörde i mitten av 1950-talet men 1998 tog bioentusiasten Hans Barkman initiativet till att åter starta bion och drev den i 25 år tillsammans med sin familj. Cirka 30 visningar genomfördes varje år varav i början några även på vintern.
Under 1988 genomfördes en filmfestival, See at Sea, med stöd av Stockholm Europas Kulturhuvudstad. I programmet ingick två legendariska nattliga filmvisningar i Kyrkviken, med duken på en pråm i vattnet och ljudet till båtfolket via lokal FM-sändare.

När biograferna digitaliserades saknade Möja bio resurser att investera digitalt och filmvisningarna upphörde 2013.
Men längtan efter att kunna se på film på dansbanan fanns kvar bland boende och sommargäster. 2016 bildades därför en projektgrupp för att söka medel från Svenska Filminstitutet, SFI, samt Leader, ett EU-stöd via Jordbruksverket. Efter flera månaders byråkratiskt ansökningsarbete beviljades 438 500 kronor till den nya digitala utrustningen. Dessutom hade projektgruppen lyckats skrapat ihop 90 000 kronor till merkostnader genom en crowdfunding-kampanj.

Den 8 juli 2017 rullades röda mattan ut för premiären av den första filmen med ny teknik och ”Tulpanfeber” visades inför två utsålda salonger, sammanlagt 150 personer.
Nästa höjdpunkt blev sommaren 2018 och premiären av ”Mamma Mia” som lockade en publik på nästan 300. För att alla skulle få plats visades filmen tre gånger samma kväll.
Den nya tekniken innebär också att det går att visa sportevenemang vilket gjordes första gången sommaren 2018 då Sverige spelade fotbolls-EM inför en fullsatt salong.
Sedan dess har bions popularitet ökat för varje år och allt fler har upptäckt att det går att se nya bra filmer utan att åka in till Stockholm.

Stöd MKU

STÖD MKU

Välkommen att bli medlem i MKU som driver Möja Dansbana + Möja Bio!

Möja Kulturella Ungdomsrörelse anordnar evenemang året runt och driver även ungdomsgården.
Bli medlem: 150 kr per vuxen.
Barn upp till 18 år ingår i föräldrarnas medlemskap.
Postgiro 26 13 30-5
Märk med för- och efternamn, även gärna mejladress.
Swisch 123 29 66 778
Eller skänk ett bidrag till föreningen MKU som funnits sedan 1943.
Stort tack