Ett halvår med många utmaningar

Ordförande Inger Olsson sammanfattar MKU:s halvår 2020: 

Pandemin med allt vad den fört med sig, inte minst i strikta rekommendationer om social distansering, blev självklart en utmaning för MKU, som ju till sin funktion står för den raka motsatsen, nämligen att samla människor till en samvaro med mingel på till exempel Möja marknad, konserter, danskvällar och bio. 

Självklart måste vi ta vårt ansvar och bidra till att inte öka smittspridningen i samhället, och vi i styrelsen klurade länge på under våren hur vi skulle göra. Det kändes oerhört viktigt att inte våra unga skulle isoleras och drabbas av en lockdown med inställd bio och sommarlovsaktiviteter. 

Övriga befolkningen och tillresta gäster trodde vi skulle törsta efter lite kultur, musik och samvaro på dansbanan. Vi kom därför fram till att köra Animera mera, sommarbion och arrangera musikpubar, allt under coronasäkra former. Däremot tvingades vi att ställa in Möja marknad i juli. Sommarbioprogrammet genomfördes om än något decimerat på grund av inställda premiärer. 

Så barn och ungdomar kunde gå på bio som ”vanligt” i vår fina biosalong. De kunde animera mera, det vill säga göra egna filmer under en två dagars workshop. 

MKU fick ekonomiskt stöd av Värmdö kommun för att arrangera sommarlovsaktiviteter i form av mountainbiking och klättring. Aktiviteterna blev fulltecknade och genomfördes i Möjaskogen, på Södermöja och på Drängsholmen. 

Musikpubarna – fem till antalet – blev en succé och gick i stort sett för utsålda hus: 

250 besökare och 160 serverade middagar. Vi fick lyssna till musik och det märktes att musikerna hade längtat efter att få spela. De levererade långt över vad man kan önska sig.

Den här våren och sommaren har gett oss möjligheter att rusta våra fastigheter. Det här har vi gjort: 

Vi schaktade ur för hand längs norra och västra delen på dansbanan och tog bort den ruttna syllen. Oljedepån bakom serveringsgången togs bort och hela väggen revs. Entréfundamentet bilades bort, vingarna som håller väggarna på plats revs nertill, nya byggdes och sattes fast. 

En ny syll lades på plats, tretum nio tryckt, och nya stolpar för att fästa ny ytterpanel i sattes upp längs norra och västra sidan. Vi göt nytt fundament vid norra entrén och satte in en ny dörr, som reservutgång. 

Såväl dansbanans tak som fasader målades. Syllen plåtskoddes runt om och vi lade singel längs västra och norra delen. 

Så nu lyser hon som en sol vår kära dansbana, och träder du in i henne, möts du av ett nysåpat, rent dansgolv med nymålade väggar och scen. 

Spelmännen, och för den delen hyresgäster i sommar, har fått en fräsch stuga, vår spelmansbostad, att vistas i. Även den har vi rustat såväl inne som ute. 

Kronan på verket blev att vi äntligen kunde installera vattentoaletter vid dansbanan. 

Allt detta jobb hade varit omöjligt om inte vi hade fått hjälp av er professionella yrkesmän och alla ni andra idoga arbetsmyror som ställt upp volontärt. Tack! 

Och vad betydelsefullt och tryggt det är att vi idag har 279 medlemmar. Ni har alla bidragit till att vi har kunnat åstadkomma allt detta. 

Du som ännu inte slagit till och blivit medlem är välkommen att bli en av oss. Tänk om vi spränger 300-gränsen? 

Det finns ett hebreiskt uttryck “Ledor vador”. Det betyder: från en generation till en annan. Vi gör något för det gemensamma bästa. 

Vi har många utmaningar framför oss, inte minst att rusta vår bygdegård/Långviks skola men vi är övertygade om att tillsammans kommer det att gå. 

Stöd Möja Kulturella Ungdomsrörelse: 

Plusgiro 26 13 30-5 eller swischa till 123 29 66 778. Uppge ditt namn och om det är medlemskap och/eller gåva. 

Blir du medlem kostar det 150 kronor per vuxen och barn upp till 18 år ingår i föräldrarnas medlemskap. 

Möja 2020 09 21
Styrelsen i Möja Kulturella Ungdomsrörelse genom Inger Olsson